Sågverket i Serrekunda Gambia

Gambia sågverket på plats

Jag bara måste skriva några rader ang det sågverk som jag sålt till Gambia.

Baba är chef på företaget som tills nu tillverkat och sålt takplåt. Plåten köper de ifrån Sverige och de pressar den till "takpanneplåt".

När jag kom ner till Gambia togs jag emot av ett vamt sommarregn. Mottagandet av Baba och medarbetarna var också gott!

 

Det sågverk de har är ett TTM 1100 med elektrisk stockvändare mm.

Sågverket var uppställt och klart när jag kom ner för att hålla utbildning för dem. De hade dessutom gjutit en betongplatta och byggt ett enkelt såghus.

 

Entusiasmen och glädjen över att bli sågverksarbetare gick inte att ta miste på. I Gambia är man inte en om att tex vända en stock på den manuella sågplatsen, man är så många som får plats...

Efterfrågan på det sågade virket var god. Mahogny var det som sågades. Mycket vackert och seghårt om det nu finns nåt som heter så? Mahogny dög alldeles utmärkt till att regla upp tak med osv...

Ja det användes två tum fyra till takstolar, de har inte samma snötryck som vi i norden kan man säga.

När de sågat så mycket som varje kund beställt var det hämtning, ibland på lastbilsflak och ibland på åsna.

Resan till Gambia var ett äventyr för mig som jag kommer bära med mig under en lång tid. Baba och hans arbetare visade att ingenting är omöjligt om man hjälps åt. T.e.x så lastade de containrar med virke för hand minsta diameter var 30 cm och längden var  240 cm.

Bilderna får tala för sig själva...

Jo förresten,  Wan tooo triiiii !!! ropade de när de samlade sina gemensamma krafter. Skrev jag att det var varmt, ca 29-35 grader i skuggan.

 

Tack Baba och alla nya vänner i Serrekunda och lycka till med allt!!

 

Engagerad medarbetare sågar sin första stock